Podcast

Tijdens W.O. I werd Rekkem, zoals zovele dorpen, door het Duitse leger bezet. Rekkem staat niet in de geschiedenisboeken met wereldberoemde veldslagen. En toch werd ook deze kleine gemeenschap getekend door de aanwezigheid van de overheerser.  

Vandaag de dag is daar nog weinig van te merken. Je zou bijna vergeten dat het hier toch een tijd anders was. Onze wandeling wil daar iets aan doen.  In het licht van de 100ste verjaardag van de bevrijding brengen we via een podcast de tijd van toen terug tot leven.

Je kan aan elke stopplaats de QR-code scannen of hieronder het verhaal starten.

We wensen u een deugddoende, leerrijke wandeling.


Niet zeker van je internetverbinding (3G/4G)? 
Lees dan zeker deze tip!

Naast elk audiofragment vind je het symbool met drie puntjes. Als je daarop klikt kan je het fragment downloaden.  Je kan dit op voorhand thuis doen (of via de WIFI-hotspot in het dorpshuis).  Na het downloaden vind je de bestanden terug op je smartphone/tablet bij gedownloade bestanden.  Start daarna gewoon het juiste fragment en je hebt geen internetverbinding onderweg nodig!


Stappen de kinderen ook mee? Geen enkel probleem... voor hen is er het verhaal van Andreas.  Voor uw gemak, plaatsen we aan elke stopplaats het cijfer van de kinderpodcast. Zij kunnen op hun toestel naar het verhaal luisteren.


1. Dorpshuis

Start en aankomst van de wandeling aan het Dorpshuis - Plaats 30. We staan met de rug vóór het Dorpshuis en starten naar rechts. We volgen de Breughelwegel (tussen Bank BNP Paribas Fortis en huis Kom. Vinckestraat 1) en komen in de Lauwestraat. We slaan rechts af.


2. Ortskommandantur

We vervolgen de Lauwestraat tot voorbij de Fonteinstraat. Aan de wegversmalling steken we - via het zebrapad - de Lauwestraat over om de Fonteinwegel te volgen en de Kasteelhoeve - Kasteeldreef 2 - te bereiken.


3. Kasteelhoeve

We volgen het wandelpad langsheen de Sint-Niklaaskerk.


4. Sint-Niklaaskerk

Bij het verlaten van de kerk stappen we even naar links (zebrapad) en dwarsen de drukke Moeskroenstraat. We slaan rechts af tot aan woning nr. 433.


5. Ortswache

We volgen nu de Murissonwegel om de Murissonstraat te bereiken. Daar slaan we rechts af en volgen de Murissonstraat tot aan de Nachtegaalstraat (aan zitbank in steen).


6. Bureau des fermes

We slaan hier links af en nemen de wandelweg en stappen de Belgisch/Franse grens
over langsheen de firma Roussel International, tot we op het einde een asfaltweg
bereiken. We volgen de asfaltweg en slaan de eerst straat links in nl. Chemin de la Cavale Rouge (langs de firma Kaliplast). Even voorbij de gerestaureerde kapel “Notre
Dame de la Lys” slaan we rechts af en volgen verder de Chemin de la Cavale Rouge tot op we onze linkerzijde een boerderij bereiken.


7. Hoeve La Rouge Porte 

Je kan kiezen of je de tekst beluistert of het filmpje bekijkt.

Aan de groene elektriciteitscabine "La cavale rouge” slaan we links af en volgen een verharde aardeweg. Aan een elektriciteitspaal slaan we rechts af. Voorbij de groene elektriciteitscabine “Lapin Blanc” volgt een kort stukje asfalt. Op het einde van deze asfaltweg slaan we links af en volgen de Chemin des Meurins. We volgen steeds de Chemin des Meurins en om - even voorbij een reeks van rijwoningen - links af te slaan en de Chemin de Reckem te volgen. We steken opnieuw de Frans/Belgische grens over en volgen de Murissonstraat. 


8. Hoeve Steenburg

We volgen verder de Murissonstraat en de Kommiezenroute. Voorbij de boerderij Murissonstraat 132 dwarsen we de Murissonstraat en nemen de Ten Drieswegel.
We bereiken het kruispunt van de Ten Drieswegel en de garageweg Palingbeekwegel.


9. Schwabenheim

We volgen verder de Ten Drieswegel naar boven en bereiken de Plaats. We slaan hier rechts af. We wandelen verder en volgen steeds de Plaats.


10. Noodschool

We dwarsen de Plaats/Moeskroenstraat (zebrapad) en volgen nu de Priester Coulonstraat.


11. Gemeenteschool

We volgen verder de Priester Coulonstraat tot aan het kruispunt met de Fonteinstraat/Elf Novemberlaan. We dwarsen het kruispunt en volgen verder de
Priester Coulonstraat tot voorbij huis nr. 45.


12. De coöperatieve

In die straten zie je nu nog een aantal huizen (zoals Priester Coulonstraat nr. 29) die herinneren aan het vlasverleden.


13. Noodkerk

We wandelen verder in de Priester Coulonstraat. Aan huis nr. 84 slaan we links af en nemen de Markhovewegel (Smokkelaarspad).


14. Hoeve Steenland

We volgen nu verder de Markhovewegel (Smokkelaarspad) over een kasseiweg.
Voorbij de sporthal gaan we rechtdoor tot we op het einde de Fonteinstraat bereiken.
We slaan links af om even verderop rechts te nemen en de Kommandant Vinckestraat te volgen. We bereiken zo opnieuw de Plaats en het Dorpshuis.


15. Oorlogsmonument

Vóór we onze wandeling afsluiten, brengen we nog een kort bezoek aan het monument met de namen van Rekkemnaars (soldaten en burgers) overleden ten gevolge van de eerste wereldoorlog.

Einde van de wandeling. TOTALE AFSTAND = 6 km.


© 2018 Rekkem Toen. Alle rechten voorbehouden. Template ontworpen door Enginetemplates.com
Free Joomla! templates by Engine Templates