Tom Vandamme schreef een verhaal over de 11-jarige Andreas. Hij moet op bezoek bij zijn tante over de grens. Tijdens de wandeling kom je langs de plaatsen waar hij liep.  Met je smartphone scan je de QR-code en beluister je het verhaal of je klikt hieronder op het juiste fragment.  Veel plezier!


Niet zeker van je internetverbinding (3G/4G)? 
Lees dan zeker deze tip!

Naast elk audiofragment vind je het symbool met drie puntjes. Als je daarop klikt kan je het fragment downloaden.  Je kan dit op voorhand thuis doen (of via de WIFI-hotspot in het dorpshuis).  Na het downloaden vind je de bestanden terug op je smartphone/tablet bij gedownloade bestanden.  Start daarna gewoon het juiste fragment en je hebt geen internetverbinding onderweg nodig!


1. Inleiding

Luister eerst naar de inleiding op het verhaal door Tom Vandamme, de auteur ervan.

De wandeling start voor het dorphuis. (Plaats 30) Luister daar nog even hoe Andreas zichzelf voorstelt.


2. Voorstelling

Andreas stelt zichzelf even voor.

We staan met de rug vóór het Dorpshuis en starten naar rechts. We volgen de Breughelwegel (tussen Bank BNP Paribas Fortis en huis Kom. Vinckestraat 1) en komen in de Lauwestraat. We slaan rechts af.


3. Ortskommandantur

Andreas gaat langs bij het Duitse commando om zijn papieren te halen.

We vervolgen de Lauwestraat tot voorbij de Fonteinstraat. Aan de wegversmalling steken we - via het zebrapad - de Lauwestraat over om de Fonteinwegel te volgen en de Kasteelhoeve - Kasteeldreef 2 - te bereiken.

De wandeling voor volwassenen houdt even halt bij de Kasteelhoeve.

Wij volgen het wandelpad langsheen de Sint-Niklaaskerk tot aan de kerkpoort.


4. Sint-Niklaaskerk

In de kerk worden Duitse soldaten verzorgd.

Bij het verlaten van de kerk stappen we even naar links (zebrapad) en dwarsen de drukke Moeskroenstraat. We slaan rechts af tot aan woning nr. 433.


5. Ortswache

Wie de grens over wil, moet de grenswachtpost voorbij.

We volgen nu de Murissonwegel om de Murissonstraat te bereiken. Daar slaan we rechts af en volgen de Murissonstraat tot aan de Nachtegaalstraat (aan zitbank in steen).

Op deze plek is er een halte voor de wandeling van de volwassenen. Zij horen iets over het huis Leenkneght.

We slaan hier links af en nemen de wandelweg en stappen de Belgisch/Franse grens over langsheen de firma Roussel International, tot we op het einde een asfaltweg bereiken. We volgen de asfaltweg en slaan de eerst straat links in nl. Chemin de la Cavale Rouge (langs de firma Kaliplast). Even voorbij de gerestaureerde kapel “Notre Dame de la Lys” slaan we rechts af en volgen verder de Chemin de la Cavale Rouge tot op we onze linkerzijde een boerderij bereiken.


6. Hoeve La Rouge Porte

Eindelijk bij tante Geneviève.

Aan de groene elektriciteitscabine "La cavale rouge” slaan we links af en volgen een verharde aardeweg. Aan een elektriciteitspaal slaan we rechts af. Voorbij de groene elektriciteitscabine “Lapin Blanc” volgt een kort stukje asfalt. Op het einde van deze asfaltweg slaan we links af en volgen de Chemin des Meurins. We volgen steeds de Chemin des Meurins en om - even voorbij een reeks van rijwoningen - links af te slaan en de Chemin de Reckem te volgen. We steken opnieuw de Frans/Belgische grens over en volgen de Murissonstraat.


7. Hoeve Steenburg

Langs de bezette hoeve met Duitse soldaten. Weer controle!

We volgen verder de Murissonstraat en de Kommiezenroute. Voorbij de boerderij Murissonstraat 132 dwarsen we de Murissonstraat en nemen de Ten Drieswegel.
We bereiken het kruispunt van de Ten Drieswegel en de garageweg Palingbeekwegel.


8. Schwabenheim

Terug bij Frits! Een geruststelling!

We volgen verder de Ten Drieswegel naar boven en bereiken de Plaats. We slaan hier rechts af. We wandelen verder en volgen steeds de Plaats


9. Feldbuchhandlung

Even de bieb binnen.

We stappen verder de plaats af tot aan het nummer 20.


10. Noodschool

Binnenpiepen bij meester.

We dwarsen de Plaats/Moeskroenstraat (zebrapad) en volgen nu de Priester Coulonstraat tot aan het RVT Onze Lieve Vrouw Middelares.


11. Gemeenteschool

Heimwee naar de klas van voor de oorlog.

We volgen verder de Priester Coulonstraat tot aan het kruispunt met de Fonteinstraat/Elf Novemberlaan. We dwarsen het kruispunt en volgen verder de Priester Coulonstraat tot voorbij huis nr. 45.

De wandeling voor volwassenen verwijst in dit stuk ook naar de Société Coöperative La Linière Reckem.


12. Noodkerk

Een kaarsje branden voor papa en broer.

We wandelen verder in de Priester Coulonstraat. Aan huis nr. 84 slaan we links af en nemen de Markhovewegel (Smokkelaarspad).


13. Hoeve Steenland

Dag zeggen aan een vriend.

We volgen nu verder de Markhovewegel (Smokkelaarspad) over een kasseiweg. Voorbij de sporthal gaan we rechtdoor tot we op het einde de Fonteinstraat bereiken. We slaan links af om even verderop rechts te nemen en de Kommandant Vinckestraat te volgen. We bereiken zo opnieuw de Plaats en het Dorpshuis.

De volwassenen houden even halt aan het monument. Je kan dat ook doen. Doe dit met respect. Deze lijst met namen is het trieste resultaat van een oorlog. Zo heb je heel veel monumenten. Daarom zegt men vaak: een oorlog kent geen winnaars!

Onze volgende halte is het vroegere Gemeentehuis, waar nu de frituur is.


14. Gemeentehuis

De burgemeester is een vreemde snuiter.

Vervolg je weg terug tot aan het huidige dorpshuis.


15. Dorpshuis

Eindelijk terug thuis.

Einde van de wandeling.  Hopelijk heb je ervan genoten maar begrijp je nu ook een beetje hoe het moet geweest zijn: een kind van elf in een bezet dorp ten tijde van den Grooten Oorlog.


© 2018 Rekkem Toen. Alle rechten voorbehouden. Template ontworpen door Enginetemplates.com
Free Joomla! templates by Engine Templates