Podcast

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden').

Om onze wandeling interactief te maken, staken we heel wat werk in enkele opnames.  Zo kan u op elke locatie even terugkeren in de tijd en de sfeer van toen snuiven. U hoort twee officieren kibbelen over een volgende verordening, of twee dames druk praten over het povere eten dat ze hun kinderen moeten voorschotelen. Of u beluistert wat historische info over de plek waar u staat.

We hopen met deze techniek de juiste stemming op te roepen voor een historische, gedenkwaardige wandeling.


Wat heeft u nodig?

Voor deze wandeling heeft u een smartphone of tablet nodig met een werkende 3G/4G-verbinding. U kan via de website kiezen welke podcast u volgt.  Op elke volgende plaats kunt u een ander fragment beluisteren.

Wie zich liever wat voorbereidt (en geen data onderweg wenst te verbruiken) kan de verschillende fragmenten ook downloaden op het eigen toestel. (Of deze toevoegen aan een ipod of mp3-speler)


Voor wie ter plekke de wandeling ontdekt of het liever nog wat interactiever maakt, kunt u op de verschillende locaties een QR-code scannen.

Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode dat in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snel antwoord").

De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. Ook hier is de code steeds vaker terug te vinden op posters en in tijdschriften.

Via Playstore of Appstore kunt u makkelijk een gratis programma vinden om de codes te scannen. Dit programma installeert u best vooraf. 


Welke podcasts kunt u beluisteren?

De eerste podcast kreeg de naam Historische wandeling. In deze podcast vindt u een aantal geschiedkundige duidingen terug bij de plaats waar u staat.  Op weer andere locaties hoort u een, uiteraard nagespeelde, evocatie van wat er daar gebeurde. Hiervoor konden we rekenen op de medewerking van vele vrijwilligers.

De tweede podcast vertelt Het verhaal van Andreas. Tom Vandamme schreef het verhaal en liet daarin de elfjarige Andreas op tocht gaan van zijn huis op de Plaats naar zijn tante in Frankrijk en terug. Het hele avontuur laat kinderen ontdekken hoe het toen moet geweest zijn.  Doorheen de bedenkingen van Andreas staan ze ook stil bij de zin maar vooral de onzin van een oorlog.  Het verhaal werd ingesproken door de eveneens elfjarige Arthur Ghesquière.
© 2018 Rekkem Toen. Alle rechten voorbehouden. Template ontworpen door Enginetemplates.com
Free Joomla! templates by Engine Templates